Mięsożerne ssaki są bardziej narażone na nowotwory niż roślinożercy

23 grudnia 2021, 08:46

Ssaki spożywające mięso są bardziej narażone na nowotwory niż ssaki roślinożerne, wynika z badań przeprowadzonych na tysiącach zwierząt z ogrodów zoologicznych. Zrozumienie, dlaczego roślinożercy są mniej narażeni na nowotwory może pomóc w opracowaniu metod ochrony ludzi przed tymi chorobami.



Żeńskie jest lepsze

10 kwietnia 2007, 08:56

Jak twierdzą naukowcy ze Szpitala Dziecięcego w Pittsburghu, komórki macierzyste uzyskiwane z mięśni kobiet mają większą zdolność regenerowania tkanki mięśni szkieletowych niż komórki męskie (Journal of Cell Biology). To pierwsze badanie, które ujawniło tego typu różnice zależne od płci.


Nowa nadzieja dla zawałowców

20 grudnia 2008, 02:10

Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, lecz u osób po ataku serca wiele uszkodzeń powstaje dopiero podczas gojenia się mięśnia sercowego. Badacze zidentyfikowali jedno z najważniejszych białek regulujących ten proces.


Pochodne zęba zastąpią włókna węglowe

29 listopada 2010, 12:58

Szkliwo z zębów ryb dwudysznych i belony pospolitej (Belone belone) może ułatwić wyprodukowanie lżejszych i bardziej wydajnych paliwowo samochodów czy samolotów – twierdzi prof. John Barry, fizyk z Queensland University of Technology.


Cofający się lodowiec odsłonił tunikę z epoki żelaza

29 sierpnia 2013, 10:21

Topniejący norweski lodowiec Lendbreen odsłonił tunikę z epoki żelaza. Była ona mocno znoszona (przetarcia zakryto dwiema łatami) i miejscami wyblakła. Powstała między 230 a 390 r. n.e.


Odzież z plastiku schłodzi lepiej niż z włókien naturalnych

2 września 2016, 12:54

Inżynierowie z Uniwersytetu Stanforda opracowali tanie plastikowe włókno, z którego ubrania mogą chłodzić lepiej niż współczesne ubrania z włókien sztucznych i naturalnych. Jeśli można schłodzić osobę, zamiast budynku, w którym przebywa, to można będzie zaoszczędzić sporo energii - mówi profesor Yi Cui z Uniwersytetu Stanforda.


Czerwone wino i kawa pomogą w udoskonaleniu ubieralnej elektroniki

15 lipca 2019, 14:58

Ekstrakt kwasu taninowego, pozyskany z wina, herbaty lub kawy, pozwoli wyprodukować znacznie bardziej wytrzymałą elastyczną elektronikę ubieralną. Naukowcy z University of Manchester zauważyli, że taniny poprawiają właściwości mechaniczne tego typu urządzeń.


Sweter z fotochromatycznej wełny

9 września 2007, 14:08

Wyobraźmy sobie, że nasze ubranie zmienia kolor stosownie do okazji, w zależności od tego, czy jesteśmy akurat na spacerze, czy spędzamy wieczór w nocnym klubie.


Fototkanina

10 lipca 2009, 12:41

Naukowcy z MIT-u opracowali wrażliwą na światło tkaninę, która działa jak aparat fotograficzny. W przyszłości będzie można wyprodukować z niej np. mundur, a noszący go żołnierz, dzięki umieszczonemu przy hełmie wyświetlaczowi, będzie mógł na bieżąco śledzić to, co dzieje się z tyłu lub z boku.


Razem działają lepiej niż eliminowanie tłuszczów nasyconych

26 sierpnia 2011, 11:17

Osoby z za wysokim poziomem złego cholesterolu LDL powinny się raczej zwrócić ku pokarmom obniżającym poziom cholesterolu, np. awokado, orzechom i soi, niż decydować się na przejście na dietę zawierającą niewielkie ilości tłuszczów nasyconych. Naukowcy dowiedli, że w pół roku dzięki łącznemu oddziaływaniu tych pierwszych można osiągnąć o wiele lepsze rezultaty.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy